29 Mart 2014 Cumartesi

Başlık : İsrail’de Suyun Önemi ________________________________________ Yazar : Prof. Dr. Zafer AYVAZ


Dünya nüfusunun artması ve temiz su kaynaklarının azalması sebebiyle, önümüzdeki 15 yıl içinde kişi başına düşen kullanılabilir su miktarında % 35’lik bir azalma olacağı tahmin edilmektedir. Bu kıtlık, suyu 21. yüzyılın petrolü haline dönüştürecektir. Dünya Sağlık Örgütü, sudan kaynaklanan hastalıkların önüne geçmek için,temiz suyun önemine dikkat çekiyor  Bu bakımdan temiz su temini ve suyun verimli kullanımı konusunda dünyada ileri araştırmalar yapılıyor. Su, İsrail için de çok önemli.

Bu alanda büyük atılımlar gerçekleştiren güney komşumuz, bu yıl dördüncüsünü düzenleyeceği “Uluslar arası Su ve Çevre Teknolojisi Haftası” kapsamında, 30 Ekim-1 Kasım 2007 tarihleri arasında kısa adı WATEC olan “Su Teknolojileri ve Çevre Kontrolü” konulu bir de fuar gerçekleştirecek. Hem bu fuarla ilgili bilgi vermek, hem de ülkenin su teknolojilerindeki konumunu göstermek amacıyla İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanlığı, İsrail Çevre Koruma Bakanlığı ve İsrail Dışişleri Bakanlığının ortaklaşa düzenledikleri bir tanıtım gezisine davet aldım. Telaviv merkezli 3 günlük bu geziye dünyanın birçok ülkesinden çevre gazetecileri davetliydi.

Gezi kapsamında, Weizmann Bilim Enstitüsü, güneş enerjisi santrali, ileri atık su arıtma tesisi, deniz suyundan tatlı su üretme tesisleri, su sektöründe kullanılan plastikleri, filtreleri ve bağlantı elemanlarını üreten tesisler, su ürünleri üretim tesisi, ülkenin ana su tedarik işletmesi, gübrelerden biyogaz üreten tesis, Ziraat Fakültesi ve  katı atık işleme tesisi gibi birçok işletme ziyaret edildi. Oldukça faydalı ve bilgilendirici olan bu gezinin su sektörüne yönelik izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım. Bu gezide yakından gördük ki, ((Israil suya büyük değer veriyor. Temiz su kaynakları kısıtlı olduğundan atık sularbile arıtılarak büyük ölçüde kullanılıyor. Ülke, arıtılmış suyun kullanım miktarı açısından Kaliforniya’dan sonra dünyada ikinci. ))